Under den här perioden har vi inte haft så många aktiviteter.

Mångkulturell Julfirande

Föreningen  för DGF sponsrat en mångkulturell Julfirande med veganskt julbord, solidariskt handverksbasar  och uppträdande! Evenemanget var i Hökarengen den 20 december 2019.

Deltagande i olika evenemang

Medlemmar i vår förening deltog i följande evenemang som arrangerades av MATLUST:

MatLust & Matverk Stockholm, 20 nov 2019. Plats: (Rafael Rocio)

Hur fungerar livsmedelskedjan vid en kris och allvarlig samhällsstörning? Den 11 december 2019 arrangerad av Länsstyrelsen Södermanlands län.(Rafael)

Konferensen "Matsystem i förändring: ny teknik eller beteendeförändringar?"
Torsdagen den 30 januari. Plats: MatLust / KTH Södertälje Science Park, Södertälje.(Anita och Rafael deltog som utställare för DGF)

Ny rapport: Små gröna blad - Inomhusodling ur ett hållbarhetsperspektiv, 20 feb 2020
plats: KTH/Stockholm. (Rafael via live sändning)

 

 

DGF:s  extra Årsmöte 2018

Kallelse är skickades till medlemmar och sympatisörer

Platsen: är hyresgästföreningen som ligger i Hjulsta backar 29, vid tvättstugan Hjulsta.(ca. 200 m från T-Hjulsta. Se kartan nere)

Datumet: är lördagen den 07 december 2019 från kl:15 till 21

Första delen av mötet: Vid kl 16 tiden går vi igenom följande punkter som en komplettering (del 2) av vårt Årsmöte för 2018 i somras:

-Vi kommer att informera om och godkänna den ekonomiska redovisningen för 2018.

-Ansvarsfrihet för styrelsemedlemmar för året 2018

- Vi kommer att informera om vad hände med vår verksamhetsplan för 2019.

-Övriga punkter enligt medlemmarnas önskemål

- Datumet för Årsmötet för 2019.

Vi kommer att publicera våra dokument via vår hemsida(www.gulliga.se) eller ni får via e-post snart. Vi tar med oss också några kopior till årsmötet.

 Andra delen av mötet: En fest för att fira våra medlemmars födelsedagar (Rafael, Anita, Victor) med mat, dryck, bakverk, live musik och ev. överraskningar.

Du som vill ha rösträtt, men inte blivit medlem än under 2019, kan betala avgiften senast den 06 december 100 kr via 3 sätt:

Swish till DGF Nr. 1231167832, till plusgiro: 66 49 66-9 eller bankgiro: 156-7304.

 

Kamp för klimatet

Vår förening deltar kontinuerligt i manifestationer som rör klimatförändringarna. Alla uppmanas att komma till Rinkeby torg 6 december kl 12  och delta i Fridays For Future (FFF)  skolstrejk! Vår förening kommer att delta med två banderoler och flygblad som handlar om stadsodling och klimat.

Lyckad försäljning av grönsaker

Vi sålde grönsaker i Hjulsta varje helg och de flesta vardagar mellan 16–20. Tre viktiga event var Koloniträdgårdsfest i Tensta, ”Pachamanca” i Hjulsta och Det gror i betongens skördefest i Rinkeby

 

Föreningen har tagit viktiga kontakter inför odlingssäsongen 2020

Den 12 november 2019 deltog vår förening i ett evenemang som heter ”Hållbarhet i Sigtuna Kommun” där vi fick sympatier och kontakter för att söka mark för vår odlingsverksamhet i framtiden i Märsta område. Evenemanget arrangerades av naturskyddsföreningen.

Möte med Abdo Goriya på Stockholms stad 26 november 2019. Anita och Rafael presenterade föreningens vision. Abdo hade redan fått vårt medborgarförslag samt lite andra texter från Rafael. Han verkade mycket positiv till våra tankegångar och lovade att förmedla kontakt med Johan Herrman på Rinkeby-Kista. Han nämnde även att han varit i kontakt med en grupp agronomer i Södertälje. Han tipsade oss om att kontakta Erik på Companion och boka en träff. Erik har mobilnummer 0707264804.

Möte på Companion 3 december 2019. Sandra, Anita och Rafael träffade Eric Edung, företagsrådgivare och affärsutvecklare, och diskuterade våra möjligheter att komma igång med 2 hektars ekoodling på Järvafältet /alternativ Sigtuna kommun. Erik strukturerade upp vad vi måste tänka på bla att odlingsdelen bör ge så stor inkomst som möjligt därför att idag är det mer osäkert än tidigare att helt bygga verksamhet på att ta emot folk från arbetsförmedlingen.

 

Lördagen den 14 september 2019 börjar kl 13 vår skördefest  i Hjulsta eko-odling! 

Passa på att köpa romanasallad, grönkål, vaxbönor, haricotsverts, rädisor, squash och morötter till humana priser. Mer info finns på vår hemsidahttp://hjulstaodling.gulliga.se/sasong-2017/

Fika och soppa gratis finns som vanligt.

Samma dag efter kl 15 kan du även vara med om Pachamancha.

"Pachamanca" är ett peruanskt sätt att laga mat genom långkok i en jord ugn. https://en.wikipedia.org/wiki/Pachamanca. Det blir kyckling. kött, bönor, potatis och typiska peruanska såser som smakar gudomligt.

Detta evenemang börjar kl 15 och håller på hela kvällen. Musik och dans kommer att finnas.

Men om du vill äta måste du föranmäla dig till Pachmancha genom att först ringa Anita på 073-70 53188 eller Rafael på 070-34 11143. Svischa gärna 100 kr till DGF. Swish nr : 1231167832 så att du får garanterad mat.

Välkomna!

Kallelse för DGF:s  Årsmöte 2018 är skickad till medlemar och  sympatisörer

Följande är texten:

Hej alla gulliga!

Nu är det dags för Årsmöte för 2018!

Efter en period med hård kamp för stadsodling och Permakultur kallar vi till ett Årsmöte.

Det blir lördagen den 27 juli kl 15.00 på odlingen i Hjulsta. Verksamhetsberättelse för 2018 kan läsas nere i denna sida.  Verksamhetsplan och ekonomisk redovisning för 2018 kommer senare.

Vi bjuder på kaffe/te/juice och smörgås och någon slags bakverk eller mat (beroende på antal anmälda).

Anmäl till Rafael (070 3411143) eller Anita (0737053188) om du ämnar komma, eller svara på det här mejlet.

Dagordning kommer att finnas på mötet. Motioner till årsmötet ska lämnas senaste den 20 juli.

Övriga dokument kommer vi att publicera via länkar eller på vår hemsida.

Du som vill ha rösträtt men inte blivit medlem än, kan betala 100 kr via tre kanaler:  Swish till DGF Nr.  1231167832, till pg 66  49 66-9 och bg 156-7304 senast 27 juli i själva Årsmötet. Det gäller då som medlemsavgift för hela 2019 också, givetvis.

Väl mött den 27:e!!!

Mvh

Rafael, ordförande, mobil 0046(0)70 3411143 rafael05@yahoo.com

För att hitta till Hjulsta ekoodling klicka på denna länk: http://hjulstaodling.gulliga.se/hitta-oss/

Föreningen är bjuden till en odlingsfestival den 25 augusti 

Föreningen är bjuden till en odlingsfestival, Ortens odlarfest, den 24 augusti. För första gången är Järvafältet centrum för en stor och färgsprakande trädgårdsfest. Den hålls i Nydalsparken, Tensta centrum, Tbana Tensta. Bakom initiativet ligger kolonistnätverket Peppar & Pumpa och samarbetspartners är Tensta konsthall och Studiefrämjandet. Mer detaljer om vår medverkan kommer senare.

 

Färre sommarjobbare ungdomar i år

 Det här året har Det gror i betongen (nyskapad förening)  färre(tre stycken) sommarjobbande ungdomar i Hjulsta. I år jobbar de även i Rinkeby med odling i Damirs projekt med stadsodling. Mer information kontakta till Damir.

 

 

Knytkalas i Hjulsta ekoodling på sommardagen 22 juni 2019

Vår förening arrangerar ett knytkalas och fest. Det kommer att ske lördagen den 22 juni 2019 i Hjulsta ekoodling med gamla och nya sympatisörer.  

Evenemanget börjar kl 13 och slutar minst 21. Vi bjuder på ekosocialist-soppa och någonting att dricka.
Kom när du vill. Det blir öppet hus. 

Det blir god mat, musik och dans som vanligt. Ta gärna med tilltugg (tex bröd, ost, frukt eller något gott till fikat) eller dryck.

Förenigen bjuder på utsäde (jordärtskockor), några vilda ärbara-och aromatiska växter.

Här finns länk event till vår FB-sida:https://www.facebook.com/groups/1635997003298198/

Odlingen är på gång med flera deltagare, trots svårigheter

Odlingen fortsätter med flera engagerade medlemmar, trots följande svårigheter:

För det första: vi har fått fyra gånger inbrott på tre veckor med ganska omfattande förluster av våra värdefula grejer.  De som är dyraste är en ny jordfräs, ny trimmer, och andra varor.

För det andra: mycket dålig återställning av ca 10 km mark utfört av Skanska vilken användes för byggnations syfte.  Det handlar om den bästa delen av vår odlingsplats.

För det tredje: dåligt väder under maj månad, som var för kallt även för förodling.

För det fjärde: dålig kvalitet av gödsel och odlings jord som levererades, som kompensation, av ett företag som är underleverantör till Skanska, förra året 2018.

Ulla Maj (Blåvägen) förnyar förtroende för de som odlar i Hjulsta ekoodling

Blåvägen protesterade när vår förening ockuperade mark i Hästa gård. Ulla Majs argument var att ”kunde Blåvägen bli förknippad med ockupationen, som är en radikal form av protest”. Men efter samtal och förhandlingar har Ulla Maj förnyat förtroende för de som odlar i Hjulsta ekoodling som i dagens läge driver både den nya föreningen ”Det gror i betongen ” och vår förening för DGF.

Vår föreningen deltog inte direkt som förra året i Järvaveckan, men delades flygblad

Förra året 2018 deltog vår förening i Järvaveckan. Vi delade  en tältplats  med andra lokala föreningar men resultatet var inte så bra trots ganska mycket ansträngningar. Vi sålde ogräspiroger framgånsrikt men vi har inte fått några nya medlemmar till vår förening. Därför i år bestämde vi att dela 400 flygblad. Vi hoppas på att några politiker eller intresserade kan höra av sig. Men vi fick ganska intressanta samtal som kan hjälpa oss i framtiden.

Följande är texten till Flygbladet:

Järvafältet för hållbar matproduktion/klimatet!

Greta och ungdomar över hela jordklotet har börjat utmana vuxenvärlden och kräva att vi gör något för att stoppa klimatförändringarna. Omfattande omställningsåtgärder behövs för att mänskligheten ska klara krisen.

     Stockholm, till skillnad från t.ex Södertälje och andra platser, förvärrar klimatkrisen: t.ex.  Istället för att bygga infrastruktur för lokal matproduktion, såsom bevattningssystem, bygger man Förbifart Stockholm.

     Stockholms kommun äger 250 hektar mark på Järvafältet  (”Hästa gård”) där större delen är odlingsbar. Men istället för att uppmuntra lokala odlingsinitiativ har man gett kontraktet till ett byggföretag – PEAB – som enbart ”sköter om” markytorna.

     Att, som Sverige gör, huvudsakligen leva på importerad mat är inte hållbart. Stadsodling behövs för att skapa lokal produktion, ett tryggt och inkluderande samhälle, gröna jobbtillfällen och friska ekosystem och biologisk mångfald.

      Därför kräver vi:

Att politikerna skapar ett ”Stadsodlingskontor” och tillhandahåller mark till olika föreningar och sociala företag som vill driva lokal matproduktion.

     Vår förening har kämpat på olika sätt för att etablera stadsodling, utan hjälp från politiker och motarbetat av tjänstemän.

Kom gärna, diskutera och kämpa med oss i vår odlingsplats (www.hjulstaodling.gulliga.se) eller ring Rafael på 070-34 111 43